Η ορειβασία είναι επικίνδυνη δραστηριότητα

SEOB

    Το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας πολλά σοβαρά ορειβατικά ατυχήματα. Τραγικός απολογισμός από τις 9-12-2017 μέχρι σήμερα: 2 θάνατοι πεζοπόρων από πτώση στον Όλυμπο, 1 θάνατος χιονοδρόμου από χιονοστιβάδα στη Βασιλίτσα, 1 θάνατος χιονοδρόμου από σύγκρουση στα Τρία-Πέντε Πηγάδια, 4 σοβαροί τραυματισμοί πεζοπόρων από πτώση.

    Το ΣΕΟΒ, με αφορμή τα παραπάνω συμβάντα, επισημαίνει ότι η ορειβασία, όπως και άλλες αθλητικές δραστηριότητες που διεξάγονται στην άγρια φύση, είναι μια επικίνδυνη δραστηριότητα, ειδικά σε σχέση με άλλες αθλητικές δραστηριότητες που διεξάγονται σε προστατευμένα, ειδικά διαμορφωμένα περιβάλλοντα όπως είναι τα χιονοδρομικά κέντρα ή οι τεχνητές αθλητικές εγκαταστάσεις.

    Οι εγγενείς κίνδυνοι είναι πολλοί και διαφέρουν ανάλογα με το είδος της ορειβατικής δραστηριότητας.  Οι λιθοπτώσεις, οι χιονοστιβάδες, τα άγρια ζώα, η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, η απώλεια προσανατολισμού, η εξάντληση δυνάμεων, ο τραυματισμός από πτώση, είναι κάποιοι από τους πολλούς κινδύνους που ελλοχεύουν στην ορειβασία.

    Όπως σε όλες τις επικίνδυνες δραστηριότητες, έτσι και στην ορειβασία, ο καλύτερος τρόπος μείωσης του κινδύνου είναι η ορθή εκτίμησή του και η λήψη των κατάλληλων μέτρων, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.  Για να γνωρίζει κάποιος τα ανωτέρω και να μπορεί να μειώσει την έκθεσή του σε κίνδυνο, ο ασφαλέστερος και πιο σύντομος δρόμος είναι η λήψη κατάλληλης εκπαίδευσης και η σταδιακή απόκτηση εμπειρίας.

    Στην Ελλάδα, πιστοποιημένη ορειβατική εκπαίδευση παρέχεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) και από τους συλλόγους-μέλη της.  Η σταδιακή απόκτηση εμπειρίας μπορεί να αποκτηθεί, με μειωμένο κίνδυνο, είτε με αυτόνομη άσκηση της δραστηριότητας μετά την αποφοίτηση από μια ορειβατική σχολή, είτε με συνοδεία Οδηγού Βουνού.

    O Οδηγός Βουνού είναι ο επαγγελματίας που κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες, ώστε να συνοδεύει άτομα ή ομάδες στις δραστηριότητες της ορεινής πεζοπορίας, της ορειβασίας, της αναρρίχησης και του ορειβατικού σκι, σε όλα τα πεδία όπως το απλό έδαφος, το χιόνι, ο πάγος, ο κάθετος βράχος αλλά και οι τεχνητές δομές που προσομοιάζουν τα ανωτέρω και να εγγυηθεί τη μείωση του κινδύνου στον ελάχιστο δυνατό βαθμό.

    Η συνοδεία από εμπειρότερους ορειβάτες, είτε στα πλαίσια αυτόνομης ομάδας, είτε στα πλαίσια δραστηριότητας ορειβατικού συλλόγου, επίσης είναι ένας δρόμος σταδιακής απόκτησης εμπειρίας, χωρίς όμως την εγγύηση την μείωσης του κινδύνου στον ελάχιστο δυνατό βαθμό που προσφέρει ο Οδηγός Βουνού.

Γιάννης Πετρομιανός

Πρόεδρος ΣΕΟΒ
Οδηγός Βουνού, ΕΟΟΑ
Εκπαιδευτής Ορειβασίας, Αναρρίχησης & Ορειβατικού Σκι, ΕΟΟΑ

Προβληματισμοί ...

Γιατί δεν έχει μούσι ο Ταρζάν;

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account