Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών Μετεώρων

-

    Βλέπεις τα μοναδικά βράχια των Μετεώρων και έχεις απορία πως δημιουργήθηκαν;  Τότε θα πρέπει να επισκεφθείς το Μουσείο Γεωλογικών σχηματισμών των Μετεώρων.

 

    Εγιναν στο Καστράκι τα εγκαίνια του Μουσείου Γεωλογικών σχηματισμών των Μετεώρων, η  λειτουργία του οποίου αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της τουριστικής κίνησης.

    Στο Μουσείο Γεωλογικών σχηματισμών των Μετεώρων υπάρχουν συνολικά τρεις αίθουσες.  Η αίθουσα Α (αίθουσα αναμονής), η αίθουσα Β (αίθουσα γενικής γεωλογίας) και η αίθουσα Γ (αίθουσα γεωλογικής Ιστορίας των Μετεώρων).

    Η αίθουσα Α, ο χώρος αναμονής, παρουσιάζει τα Μετέωρα με τη βοήθεια γενικών εικόνων των Μετεώρων και οπτικοακουστικού υλικού.  Οι επισκέπτες παρακολουθούν βίντεο διάρκειας 15 λεπτών σε οθόνη με θέματα τη δημιουργία των Μετεώρων και των κοντινών βουνών Κόζιακα.

    Η αίθουσα Β αποτελεί χώρο εισαγωγής στη γενική γεωλογία και προσπαθεί να ενημερώσει τον επισκέπτη για τον τρόπο δημιουργίας της Γης, των πετρωμάτων και των ορυκτών.  Παρουσιάζονται επίσης απολιθώματα, ορυκτά και πετρώματα από όλη την Ελλάδα.

    Η αίθουσα Γ αποτελεί τον μεγαλύτερο, ενιαίο χώρο του μουσείου και σε αυτή αναλύεται ο τρόπος δημιουργίας των Μετεώρων.  Ο επισκέπτης, αφού έχει περάσει την αίθουσα Α της γενικής γεωλογίας, «μεταφέρεται» 30 εκατομμύρια χρόνια πριν και παρατηρεί το γεωγραφικό χώρο των Μετεώρων ως θαλάσσια έκταση.  Στη συνέχεια, με μια συνοπτική παρουσίαση των εννοιών της τεκτονικής ανύψωσης και της διάβρωσης, παρουσιάζεται η σημερινή διαμόρφωση των  Μετεώρων.  Ακόμη, ο επισκέπτης παρατηρεί τα πετρώματα των Μετεώρων, αλλά και απολιθώματα από τις γύρω περιοχές.

    Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Γεωλογικών σχηματισμών των Μετεώρων κατασκευάστηκε το 1902 για να στεγάσει το Δημοτικό Σχολείο Καστρακίου, το οποίο λειτούργησε στο κτίριο αυτό μέχρι το έτος 1985.  Μέχρι το 2012 το κτίριο φιλοξενούσε δραστηριότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Το κτίριο είναι συνολικής επιφάνειας 460 τετραγωνικών μέτρων.

    Το Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών Μετεώρων στο Καστράκι είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 2 Μαΐου, με δωρεάν είσοδο, όπως γνωστοποίησε ο Δήμος Καλαμπάκας.

Πηγή: ΤΕΕ

Προβληματισμοί ...

Γιατί λέγονται πολύ-θρόνες αφού κάθεται μόνο ένας;

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account