Επιχείρηση απεγκλωβισμού 14 ελεύθερων κατασκηνωτών στην Θάσο

-

    Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα στη Θάσο γίνεται κινητοποίηση των τοπικών δυνάμεων πολιτικής προστασίας εξαιτίας ελεύθερων κατασκηνωτών που αποκλείστηκαν από νεροποντή στα νοτιοανατολικά του νησιού.

    Το προηγούμενο περιστατικό είχε σημειωθεί στα τέλη του περασμένου Ιουνίου στο ίδιο ακριβώς σημείο.  Αυτή τη φορά, στην περιοχή Λιβάδι, κάτω από τη Μονή Αρχαγγέλου, είχαν κατασκηνώσει 12 Μολδαβοί τουρίστες, εκ των οποίων 3 παιδιά και 1 βρέφος καθώς και 2 Έλληνες, συνολικά 14 άτομα.

    Το πρωί της Πέμπτης 26 Ιουλίου 2018 γύρω στις 11:00 το πρωί ξέσπασε ισχυρή καταιγίδα, με αποτέλεσμα ο μοναδικός δρόμος ο οποίος οδηγούσε στην παραλία κυριολεκτικά να κοπεί στη μέση από τον μεγάλο όγκο των υδάτων τα οποία κατέβαιναν από το βουνό, μην έχοντας κάτι να τα συγκρατήσει, καθώς η μεγάλη φωτιά τον Σεπτέμβριο του 2016 έκαψε το δάσος πάνω από την παραλία, ενώ η καταιγίδα ήταν ιδιαίτερα ισχυρή με μεγάλη ραγδαιότητα.

    Οι κατασκηνωτές κάλεσαν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης112  και στο σημείο έσπευσαν άμεσα 2 οχήματα από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θάσου με 4 πυροσβέστες, οι οποίοι απεγκλώβισαν τους τουρίστες σε μια επιχείρηση η οποία κράτησε πάνω από 3 ώρες, ενώ όλοι οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο κάμπινγκ του Σωτήρα και είναι καλά στην υγεία τους.

    Στο σημείο όπου έκαναν παράνομο κάμπινγκ βρέθηκαν αντίσκηνα κι ένα ΙΧ αυτοκίνητο.

    Σημειώνεται ότι η περιοχή Λιβάδι, βρίσκεται ανάμεσα στην φημισμένη Γκιόλα και την Μονή Αρχάγγελου.  Πρόκειται για ένα δύσβατο σημείο στο οποίο σχεδόν πάντα -ακόμη και υπό "κανονικές συνθήκες"- καταλήγουν μεγάλοι όγκοι νερού, κατά τις περιόδους βροχοπτώσεων.  Παρά ταύτα, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν την περιοχή για «ελεύθερη κατασκήνωση» η οποία ωστόσο απαγορεύεται από το νόμο.

Εκτύπωση

    Σε βάρος των τουριστών μπορεί να κινηθούν νομικές διαδικασίες ενώ στη Θάσο είναι έντονες οι διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι δεν γίνονται τακτικοί έλεγχοι για το παράνομο κάμπινγκ, το οποίο πέρα από κινδύνους για τους ίδιους τους κατασκηνωτές, κρύβει και μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον.

    Στη Θάσο λειτουργούν δημοτικά κάμπινγκ στη Χρυσή Αμμουδιά, τη Σκάλα Πρίνου και τη Σκάλα Σωτήρα, μέσα σε κατάφυτες παραλιακές περιοχές, με οργανωμένες υποδομές και όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας για όσους τα επιλέγουν.

    Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο περιστατικό στο Λιβάδι, πριν από ένα μήνα, αφορούσε μια οικογένεια Ισπανών, ένα ζευγάρι με το 10χρονο παιδί τους που είχαν πάει στην περιοχή με το τροχόσπιτό τους.

Πηγές: kavalanews.gr, kavalapost.gr

Προβληματισμοί ...

Γιατί δεν έχει μούσι ο Ταρζάν;

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account