Τα τσακάλια "μπήκαν" στην Αγία Κυριακή Λασιώνος

-

    Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι και κτηνοτρόφοι των ορεινών Τ.Κ της Δημοτικής Ενότητας Λασιώνος, αφού τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι επιθέσεις στα ζώα και στα κοπάδια τους, ενώ το βράδυ της Τρίτης, αγέλη τσακαλιών έφτασε μέσα στην Αγία Κυριακή.

    Μετά τη Δίβρη – όπου οι κάτοικοι είδαν τα τσακάλια στις παρυφές του οικισμού στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη – σειρά έχει η περιοχή της Λασιώνος, με τους κατοίκους να δηλώνουν προβληματισμένοι και φοβισμένοι, αναζητούν τρόπους ασφαλούς φύλαξης των ζώων τους, αφού από αυτά εξασφαλίζουν το εισόδημά τους.    Εκτός από την Δίβρη, υπάρχουν μαρτυρίες για εμφάνιση τσακαλιών στον Αστρά, στην Ορεινή, στα Τσίπιανα, στο Ανδρώνι και στο Κακοτάρι.

    Τα τσακάλια, συνήθως κυκλοφορούν νύχτα και όχι σε κατοικημένες περιοχές, κοντά στο δάσος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η παρουσία τους γίνεται ολοένα και πιο έντονη σε κατοικημένες περιοχές, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες και για επιθέσεις όχι μόνο σε άρρωστα, αλλά και σε υγιή ζώα.  Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής της Αγίας Κυριακής, τον τελευταίο καιρό βλέπουν τα κοπάδια τους να αποδεκατίζονται, λόγω των συχνών επιθέσεων των τσακαλιών.

Μέσα στο χωριό

    Τα μεσάνυχτα της Τρίτης, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, αγέλη 10-15 τσαλιών, έκανε την εμφάνισή της στην είσοδο της Αγίας Κυριακής.  Οι κάτοικοι, από τους οποίους έγιναν αντιληπτά, πετάχτηκαν έντρομοι στα μπαλκόνια και τις αυλές τους και κατάφεραν, με τις φωνές και τη φασαρία που προκάλεσαν να κάνουν την αγέλη να οπισθοχωρήσει και να μην μπει μέσα στο χωριό.  Σε τέτοια περίπτωση, οι κάτοικοι φοβούνται ότι θα υπήρχε κίνδυνος και για κάποιον διερχόμενο που, θα μπορούσε εκείνη την ώρα να βρίσκεται εκτός σπιτιού.

Πλήθυναν τα τσακάλια;

    Επανεμφανίστηκαν στην Ηλεία τα τσακάλια που κινδύνευαν με ολοκληρωτική εξαφάνιση ως πριν από λίγα χρόνια, αλλά η αύξηση του πληθυσμού τους δεν χαροποίησε ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους της περιοχής οι οποίοι βρίσκουν διαρκώς κατασπαραγμένα τα πρόβατά τους!

    Στην ευρύτερη ορεινή περιοχή έχουν μετακινηθεί τσακάλια από την περιοχή της Μεγαλόπολης, όπου επίσης έχει αυξηθεί ο πληθυσμός τους.  Ωστόσο, μαζί με αυτά πλήθυναν και οι επιθέσεις στα κοπάδια.  Ένας κτηνοτρόφος στην Πλατιάνα που είδε δυο τσακάλια να αρπάζουν μέσα από τη στάνη του πέντε πρόβατα και να τα θανατώνουν, τα καταδίωξε και τα σκότωσε.  Θύματα των αγριμιών είχαν πέσει πριν από λίγο καιρό και τα ζώα ενός άλλου κτηνοτρόφου στην περιοχή του δήμου Ζαχάρως.

    Το τσακάλι καλύπτεται από μια ασαφή νομοθεσία κι έτσι δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των προστατευόμενων ειδών.  Μάλιστα, ως το 1990 θεωρούνταν επιβλαβές είδος, ενώ ως το 1981 ήταν και επικηρυγμένο με αμοιβή από το Δασαρχείο για όποιον προσκόμιζε τα πόδια του ως αποδεικτικό στοιχείο της θανάτωσης του!

    Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός των τσακαλιών δεν ξεπερνά τα 1.500 άτομα.  Αυτά περιορίζονται σε απομονωμένους πληθυσμούς στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τη Χαλκιδική, την παραλιακή ζώνη της Φωκίδας, την Πελοπόννησο, τη Σάμο, και με μικρές ομάδες στην Κερκίνη και στον Αξιό.  Το τσακάλι κυνηγήθηκε έντονα την περίοδο 1974 – 1980 οπότε και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία σκοτώθηκαν πάνω από 7.000 άτομα.

    Κύριος λόγος της δραματικής μείωσης του πληθυσμού του τσακαλιού είναι το κυνήγι.  Είναι το μοναδικό μεσαίου μεγέθους θηλαστικό που έχει υποστεί τόσο ραγδαία μείωση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.  Ωστόσο στη μείωση του πληθυσμού έχει συμβάλει και η καταστροφή του βιοτόπου του λόγω των πυρκαγιών και άλλων ανθρωπογενών επεμβάσεων.

Πηγές: patrisnews.com, dasarxeio.com

Προβληματισμοί ...

Το όνειρο του Πολύφημου, ήταν να γίνει διπλομάτης.

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account