Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
offroader

Προορισμοί

  • Συνεργάτες και φίλοι του offroader μοιράζονται μαζί μας εμπειρίες από τα ταξίδια τους. Απολαύστε διαδρομές και πάρτε ιδέες...
  • 1

Ο κρυμμένος καταρράκτης του Μπέλλες

-

    Εκεί ψηλά στα βόρεια σύνορά μας, στο Νομό Κιλκίς και σε υψόμετρο περίπου 200m βρίσκεται ο Σταθμός Μουριών,

ένα όμορφο χωριό στις παρυφές τού όρους Κερκίνη (Μπέλλες), ο επιβλητικός και μακρόσυρτος όγκος του οποίου, αποτελεί μέρος των φυσικών μας συνόρων με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία.

    Η περιοχή είναι πλούσια σε βλάστηση και φαίνεται ότι κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά της στο ευρύ κοινό.  Οσοι όμως αρέσκονται στο να ψάχνουν και ν' ανακαλύπτουν "πράγματα", η Βόρεια Ελλάδα είναι ο παράδεισός τους.

    Η πρώτη μας προγραμματισμένη επίσκεψη θα γινόταν τον Απρίλιο που μας πέρασε (2017).  Δυστυχώς όμως, λόγοι ανωτέρας βίας μας ανάγκασαν να εγκαταλείψουμε άρον - άρον τη μικρή μας εξερεύνηση πριν καν αρχίσει.

    Ετσι, στην πρώτη ευκαιρία που μας δόθηκε - και αυτή ήταν τον Αύγουστο - ξεκινήσαμε από Δράμα με προορισμό το Σταθμό Μουριών και τον κρυμμένο καταρράκτη του Μπέλλες.

    Φτάνοντας στο χωριό, μόλις περάσουμε τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και πάνω στην πρώτη στροφή, υπάρχει ένα περίπτερο στο αριστερό σας χέρι και στα δεξιά βλέπετε την εκκλησία της Υψωσης του Τιμίου Σταυρού.  Ακολουθούμε τον ασφάλτινο δρόμο που πηγαίνει βόρεια και έχουμε στο αριστερό μας χέρι την εκκλησία.

-

    Μετά από 4km ο δρόμος γίνεται χωματόδρομος καλής βατότητας, περνάει δίπλα από κατασκηνώσεις κάνοντας ένα μικρό αριστερό κύκλο και συνεχίζει προς τα δεξιά και βόρεια πάλι ανεβαίνοντας στο βουνό.

    Η σήμανση γενικότερα είναι προβληματική στην περιοχή.

-

    Ακολουθούμε για 3km περίπου ακόμα τη διαδρομή, φτάνοντας σε χώρο αναψυχής με κιόσκι, ξύλινα παγκάκια και τραπεζοκαθίσματα απ' όπου και αρχίζει το μονοπάτι.

    Δυστυχώς εδώ η πρώτη μας εντύπωση είναι αρνητική!

-

-

    Ο χώρος αν και ειδυλλιακός, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, τα χόρτα δυσκολεύουν την προσέγγιση στο κιόσκι, οι κάδοι σκουπιδιών γεμάτοι και τριγύρω σκουπίδια πεταμένα παντού...

-

-

    Το μονοπάτι είναι πλακόστρωτο για τα πρώτα 450m και υπάρχουν παγκάκια και γεφυράκια κατά μήκος του.  Κατόπιν γίνεται χωμάτινο, για τα υπόλοιπα 350m, στενεύει και αποκτά ήπιες ανηφορικές κλίσεις.  Σε κάποια σημεία είναι δυσδιάκριτο καθώς περνά ανάμεσα σε πέτρες και κλαδιά αλλά δεν πρόκειται να χαθείτε.

-

-

    Περπατάμε ανάμεσα σε πλατάνια, οξυές, σφένδαμους, βελανιδιές έχοντας συντροφιά τα πουλιά που τρελαίνονται στο πέρασμά μας και το βουητό των ορμητικών νερών που κατηφορίζουν στο ρέμα δεξιά.  Η υπερβολική βλάστηση έχει ρίξει τη θερμοκρασία κατακόρυφα και το ελαφρύ αεράκι παγώνει τον ιδρώτα μας.

-

    Μετά από μισή ώρα πεζοπορίας και φτάνοντας σε υψόμετρο 750m, στεκόμαστε τελείως ακίνητοι μπροστά σ' αυτό που αντικρίζουμε.

-

-

    Ο καταρράκτης του Μπέλλες βρίσκεται μπροστά μας!  Το νερό πέφτει από ύψος 18m και είναι κάθετης ροής πάνω στο πέτρωμα σχηματίζοντας μια μικρή βάθρα.  Κατόπιν μπαίνει στο ρέμα και χάνεται παφλάζοντας με πορεία προς τον κάμπο των Μουριών.  Εχει νερό, όχι υπερβολικό και μάλιστα πληροφορηθήκαμε ότι τον χειμώνα ένα τμήμα του παγώνει.

-

    Καθόμαστε να ξαποστάσουμε και να απολαύσουμε το εντυπωσιακό πράσινο τοπίο.  Μέσα σ' αυτή τη φυσική όαση δροσιάς, σ' αυτό το εξαίσιο οπτικοακουστικό θέαμα βρίσκεται η ανταμοιβή του φυσιολάτρη, του πεζοπόρου...

-

-

    Μετά από αρκετή ώρα χαλάρωσης και αναμνηστικών φωτογραφιών, ακολουθώντας ξανά το μονοπάτι και απαθανατίζοντας στη μνήμη μας εξαιρετικές εικόνες για άλλη μία φορά, επιστρέφουμε στον χώρο αναψυχής.

-

    Φεύγοντας, ευχηθήκαμε ολόψυχα να κινητοποιηθούν τάχιστα οι αρμόδιοι φορείς και να επιληφθούν της καθαριότητας - αποψίλωσης του χώρου ώστε η περιοχή να παραμείνει επισκέψιμη και εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον.

 

Κείμενο - Φωτογραφίες: Γιώργος Κουτρούλης

Προβληματισμοί ...

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους εργασίας ισχύει και στις καπνοβιομηχανίες;

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account